Inverteres klíma

Mi az inverteres klíma? Miért jó ez nekünk?

Egy kis gyorstalpaló az inverteres klímákról

Mi az inverteres klíma?

Klímabeszerzésen gondolkodik? Beszélt már esetleg klímaszerelő szakemberrel? Ha igen, akkor biztosan egyre gyakrabban találkozik az „inverteres klíma” kifejezéssel. De miért is ennyire népszerű az inverteres klíma?

Miért jobb, mint a hagyományos klíma? Melyek az előnyei és hátrányai egyiknek és másiknak?

inverteres klima cascade

Miért jó az inverteres klíma?

 

Ennek felvázolásához érdekes lehet a korábbi (ún.: on-off), hagyományos elveken működő klímákról pár szót ejteni. A hagyományos elven működő klímák akkor kapcsoltak be, mikor a helyiség hőmérséklete egy beállított hőmérséklet fölé emelkedett. Ekkor a készülék gyorsan visszahűtötte a levegőt, majd kikapcsolt. Ha pedig a nyári hőség közepette a helyiség levegője újra elkezdett melegedni, a klíma megint bekapcsolt, majd elérve a kívánt hőmérsékletet kikapcsolt. És így tovább…
Üzemidő alatt a régebbi, hagyományos elven működő klímák nem csak hangosak voltak, de hatalmas volt az áramfogyasztásuk és meglehetősen hideg levegőt fújtak ki magukból, ami egy hűvös szellőhöz volt hasonlítható. Mindennek egyértelmű hátránya, azon túl, hogy hangos – ami zavarhatott munkában és pihenésben egyaránt –, az a kiáramló hideg levegő, ami ízületi panaszokat okozhatott.

Mivel ezek a berendezések működés közben maximális teljesítményen dolgoztak, az elektromos hálózatot véletlenszerű időközökben viszonylag rövid időszakokra intenzíven terhelték, ami kedvezőtlenül hatott az áramfogyasztási költségre. Ezek a készülékek napjainkra már kiszorultak a piacról, és a helyüket átvették a modern, inverteres klímaberendezések. Az inverteres klímáknak pont az a lényege, hogy a kompresszor fordulatszáma igazodik az előre beállított hőfokhoz, tehát nem alkalmanként működik rövid ideig 100%-on, hanem egy egyenletes teljesítményen szabályozza a helyiségben a hőmérsékletet.
Az inverteres teljesítmény-vezérlés folyamatosan szabályozza a készüléket, hogy csak akkora teljesítménnyel üzemeljen, mint amekkora szükséges. Tehát folyamatosan figyelve környezetének hőmérsékletét, fokozatosan csökkenti, vagy növeli a teljesítményt, ezáltal nem terheli meg az áramhálózatot. A klimatizált helyiség levegőjének hőmérséklete sokkal egyenletesebb lesz, nem ingadozik olyan széles tartományban, mint korábban a hagyományos elven működő klímák esetén.

Az inverteres klíma előnyei

  • Pontos és egyenletes hőmérsékletet képes tartani.
  • Csendesebb működés jellemzi, mind a beltéri és kültéri egység esetében.
  • Nincs hirtelen és erőteljes légbefúvás, huzatérzés.
  • Magasabb komfortérzetet biztosít.
  • Gazdaságosabb, mivel kisebb befektetett energiával nagyobb hűtőteljesítményt képes leadni.
  • A fejlődő technikának köszönhetően könnyen elérhető és megfizethető.
  • Alkalmas fűtésre.

Az inverteres klíma használata. Hogyan működtessük?

Klímaszerelő szakembereink minden esetben elmagyarázzák Önnek a helyes klímahasználatot. Ez röviden abból áll, hogy a távirányító –vagy wifi vezérlés esetén – telefonunk segítségével beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, majd hagyjuk, hogy a rendszer beálljon és az intelligens vezérlésnek köszönhetően végezze feladatát. Ha állandóan ki- és bekapcsoljuk, felülbíráljuk az optimális beállításokat, akkor az inverteres klíma elveszíti az igazi értékét és előnyeit.

Az inverteres klíma is képes nagy teljesítményre?

Természetesen igen.

Rövid idő alatt képes jelentős hőmérsékletváltozást produkálni, de amint eléri az általunk beállított hőmérsékletet, a teljesítménye lecsökken, és beáll egy olyan értékre, mely minimálisan szükséges ahhoz, hogy tartsa a kívánt hőfokot. Innentől pedig a berendezés energiatakarékos, mivel jóval kevesebb áramot fogyaszt.

Az energiatakarékos inverteres klíma

Ha elektronikai berendezést vásárolunk, jó ideje fő szempont, hogy energiatakarékos legyen. Kevesebb áramot fogyasszon, ugyanakkor a teljesítménye kiváló legyen. Az inverteres klímagyártó cégek fejlesztői pont ezen dolgoznak folyamatosan, így már nem luxus egy ilyen klímaberendezés üzemeltetése a nyári hónapokban, vagy akár a fűtésre optimalizált készülékek esetén a hidegebb időszakban. Az inverteres klímaberendezések között több A+, illetve A++ energiaosztályba sorolt típust találhatunk.

Nem győzzük hangsúlyozni!!! Egy 2.5kW-os klíma NEM vesz fel ennyi áramot a villamos hálózatból!!!

A klímák átlagosan 600-900 W-al terhelik a villanyórát. Egy hajszárító is több áramot vesz fel használata közben.

Szereltesse be az új inverteres klímáját a Hegyi Klímával!

Mivel cégünk többféle márkájú és teljesítményű inverteres klímaberendezést is forgalmaz, Ön széles palettáról tud választani. Szakembereink a felmérés alkalmával profi tanácsadással segítik Önt, hogy a legjobb döntést hozza.

Az általunk forgalmazott inverteres klímák listáját itt találja!

Kérjen felmérést, ami Budapest területén ingyenes!

Kérjen időpontot!

Minden esetben egy előre egyeztetett időpontban történik a helyszini felmérés, ami alapján tudunk Önnek árajánlatot adni.