Mit kell tudni a H tarifáról?

Az energiaválság és a rezsicsökkentés mérséklése sokunkat arra késztet, hogy alternatív energiaforrásokat keressenek költségeik csökkentésére. Megújuló energiaforrás használatával nem csupán a környezeti terheinket mérsékeljük, hanem a kiadásainkat is, ugyanis például napelem vagy hőszivattyú használata esetén H tarifát is igénybe vehetünk. Hogy mi is az a H-tarifa, és hogyan igényelhető, az kiderül a cikkünkből!

Mi az a H tarifa és kinek éri meg igényelni?

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez. Az áramszolgáltatótól lehet igényelni egy mérőóra beszerelésével, amely október 15. és április 15. között nagyjából 30% kedvezménnyel, október és április között pedig normál, A1 tarifaáron számolja a fogyasztást. A kedvezmény tehát pont a fűtési szezonban érvényesül, és a Geo-tarifával ellentétben a kedvezményes időszakon belül folyamatosan rendelkezésre áll.

 

Hogyan igényeljünk H tarifát?

A H tarifa bekötéséhez először is az illetékes áramszolgáltatóval kell felvennünk a kapcsolatot. Náluk elérhető az az igénylőlap, amit be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett berendezések adatlapjával.

A mérőóra bekötését kizárólag regisztrált villanyszerelő végezheti el.   Mivel ez az eszköz a meglévők mellé fog kerülni, ki kell alakítani a helyét, illetve, ha az aktuális előírásoknak nem felel meg a mérőhely, azt is át kell alakítani. Maga a mérőóra ingyenes, a bekötés költségeivel azonban számolnunk kell.

A H tarifa kapcsán is érdemes átgondolni a megtérülés idejét és összegét, amit minden környezetbarát hűtési-fűtési rendszer telepítése előtt is javasolni szoktunk. A jelenlegi helyzetben minden egyes forint számíthat, de ha bizonytalan, vagy kérdése merül fel, kérje ki bátran egy szakember véleményét!

 

További hasznos információ: www.eon.huMagyar Közlöny

 

Blog

Legutóbbi blog bejegyzéseink a klímatechnika világából. Újdonságok, cikkek, hasznos tudnivalók és érdekességek.

Óvodában serénykedtünk

Óvodában serénykedtünk

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy egy vecsési óvodában telepíthettünk klímát a szülők és az óvoda kérésére.    A történetből egy...

Elolvasom
Fűtsön klímával gazdaságosan!

Fűtsön klímával gazdaságosan!

A rezsicsökkentés mérséklése miatt hamarosan számos háztartás szembesül majd megnövekedett fűtésszámlával. A 144 köbméter havi gázfogyasztást...

Elolvasom
Mikor telepítsünk hőszivattyút?

Mikor telepítsünk hőszivattyút?

Hőszivattyúval otthona fűtéséhez, hűtéséhez és meleg víz ellátásához megújuló energiát használhat, amivel ráadásul hosszútávon pénzt és energiát...

Elolvasom