Klímakarbantartás évente kétszer? Biztos ez?

2021.09.15

Klímakarbantartás évente kétszer? Biztos ez?   Milyen gyakran javasolt a klímakarbantartást elvégeztetni? Miért annyiszor? Függ attól, hogy hol és mennyit használom a klímát?  Az alábbi kérdésekre igyekszünk kimerítő választ adni Önöknek! Gyakran kérdezik meg ügyfelek milyen gyakorisággal javasolt a klímakarbantartás, klímatisztítás. A leggyakoribb válasz az az, hogy évente kétszer. A gyártók a garancia érdekében javasolják …

Klímakarbantartás évente kétszer? Biztos ez? Read More »

Klímakarbantartás évente kétszer? Biztos ez?

 

Milyen gyakran javasolt a klímakarbantartást elvégeztetni? Miért annyiszor? Függ attól, hogy hol és mennyit használom a klímát? 

Az alábbi kérdésekre igyekszünk kimerítő választ adni Önöknek!

Gyakran kérdezik meg ügyfelek milyen gyakorisággal javasolt a klímakarbantartás, klímatisztítás.

A leggyakoribb válasz az az, hogy évente kétszer. A gyártók a garancia érdekében javasolják az évenkénti 2 karbantartást általában a hűtési és fűtési szezon elején, azaz tavasszal és ősszel. Ez garantálja a megfelelő hatékonyságot és a jó működést, illetve ebben az esetben nem veszítjük el a jótállást.

“A jótállás feltétele az üzembe helyezést végző szakember által megállapított – helyi adottságokhoz igazodó – gyakoriságú, ennek hiányában legalább évi 2 alkalommal történő karbantartás elvégeztetése és ennek igazolása. A karbantartás elvégzését az azt végző szakember által a jótállási jegyen fel kell tüntetni. Amennyiben az előírt gyakoriságú karbantartás nem igazolható a fentiek szerint, úgy a Vállalkozást (Cascade) jótállási kötelezettség nem terheli. ” – Cascade használati útmutató

 

Kinek a költsége a gyártó által előírt a karbantartási munkálat díja?

A gyártó előírja, mint feltételt, a karbantartás gyakoriságát, de ez nem része a klíma értékesítésnek. A karbantartás költsége a vásárlót illeti, hiába van 2, 5, vagy 10 éves garancia ez időn belül, nem ingyenes a karbantartás. Ennek díját a vásárló fizeti meg az általa választott klímás cégnek.
Ügyfeleinknek mindig alá is húzzuk a javasolt éves 2 karbantartásra vonatkozó részt a használati útmutatóban, azon túl, hogy szóban is felhívjuk a figyelmét. Egy elhanyagolt klíma sajnos elveszítheti a garanciáját! Ezért figyeljünk oda rá!

Akkor az éves 2 klímakarbantartás elegendő?

A garancia megtartásához, ha a szakember éves 2 karbantartást javasol, ahogy a használati útmutatóban is olvasható, akkor igen. Viszont számos esetben ennél jóval több karbantartáshoz hívnak ügyfeleink, akik:

– kisállatot tartanak, így a klíma összegyűjti a szőrt és megtapad a felületeken.

– éttermet üzemeltetnek. Itt jelentős a vendégforgalom.

– forgalmas utak melletti helyiségben működtetnek klímát, mert ott jobban szennyeződik. Ilyen például a Budapest belvárosa.

 – építkezések közelében laknak. Jelentős a por, nem tiszta a levegő akár hónapokon keresztül.

– közösségi tereket, irodákat üzemeltetnek, itt ugyanis sok ügyfél fordul meg.

– orvosi rendelőben, szépség szalonokban használják.

Ezekben az esetekben a beltéri, de a kültéri is gyorsabban “piszkolódik”, intenzívebben szennyeződik. Tisztítás során látjuk, hogy vastagabban áll meg rajta a por, mint például egy kertvárosi családi ház esetén. Ez pedig a klíma hatásfokát jelentősen rontja.

Már lejárt a garanciám, így is kell rendszeresen karbantartatnom?

Igen! Javasolt mindenféleképpen. Azért, hogy a klímaberendezés megbízhatóan működjön, megfelelő hatásfokkal. A klíma összegyűjti a levegőben a szállóport, állatszőrt (pl. fogászati rendelőkben, műkörmös szalonokban), ami egy részről, jó, hiszen nem a vendégek tüdejébe kerül, ugyanakkor telítődik a klíma és jelentősen romlik a hatásfoka.
Otthon, vagy kisebb forgalmú irodákban használt klímák esetén szintén, akkor döbbennek meg a tulajdonosok, mikor megmutatjuk, milyen szennyeződést takarítottunk ki.
Arról, hogy miből áll a klímatisztítás és -karbantartási szolgáltatásunk, továbbá, milyen áron érhető el, itt olvashat!

A klímatisztítás erősen összefonódik a karbantartási folyamattal. Karbantartás során az alábbi feladatokat végezzük el:

–  klímatartó konzolok csavarjainak ellenőrzése

– rézcsövek és  csatlakozásaik ellenőrzése

– cseppvízszivattyú ellenőrzése

– rezgéscsillapító gumibak ellenőrzése (szükség esetén cseréje)

– elektromos csatlakozások utánhúzása

– szűrők tisztítása

– nyomásellenőrzés

A karbantartást kollégáink dokumentálják. Klímatisztításról bővebben itt olvashat!


Érdeklődöm

inverteres klima
Hegyi Klima  Budapest 18 kerulet majus
house-2567680_1920
Hegyi Klima - Budapesti Klima
otthonfelujitasi tamogatas - cascade klima hegyi klima budapest
a latvany is fontos- klimaszereles budapest

Előző
Következő

 

Blog

Legutóbbi blog bejegyzéseink a klímatechnika világából. Újdonságok, cikkek, hasznos tudnivalók és érdekességek.

Honnan tudhatja, hogy ideje klímát cserélni?

Honnan tudhatja, hogy ideje klímát cserélni?

A klíma számtalan módon teszi könnyebbé az életünket. Segít lehűteni és befűteni a lakásunkat, és a levegőt is kitisztítja.

Megfelelő karbantartással az eszköz hosszú évekig jó szolgálatot tehet nekünk, de néha a kellő gondoskodás ellenére is szükség lehet a berendezés cseréjére.

bővebben
Klímahasználat kisbaba mellett

Klímahasználat kisbaba mellett

Használjon klímát biztonsággal kisbaba mellett is!   A nyári melegben rengeteget javíthat a komfortérzetünkön a klíma használata, de sokan tartanakattól, hogy a berendezést csecsemők és kisgyerekek jelenlétében is bekapcsolják. A klíma a kicsikszámára is előnyös...

bővebben
Irodai klímatelepítés

Irodai klímatelepítés

Klíma az irodába Egyre inkább emelkedik a napi középhőmérséklet. Egyre inkább azt vesszük észre, hogy a hőség miatt munkakedvünk és aktivitásunk csökken. Nem véletlen! Sokan már az éjszakát sem tudják átaludni a meleg falak között, így nem csoda, ha fáradtan érkeznek...

bővebben