Mielőtt felújításba kezd

 

Az otthonfelújítási program lehetősége miatt sokan fognak bele különböző felújítási munkálatokba.

Ezek között a házak szigetelésére is gyakran sor kerül. A klíma működésének szempontjait is figyelembe véve szeretnénk egy alapvető hibára felhívni a figyelmet.

 

Gyakran előforduló hiba

A képen egy utólagosan szigetelt házon lévő kültéri berendezés található. Most nem is a kültéri berendezés a fontos, hanem az így szigetelt házaknál az egyik hiba. Mégpedig az, hogy a kültéri berendezést tartó konzol is a szigetelés alá került. Ilyenkor a konzol körül repedések keletkeznek, amelyek mentén befolyik az esővíz a szigetelés alá. Ez okozhat penészedést a szoba belső falán, illetve néhány éven belül a szigetelés, vagy vakolat leválását is.

A rossz kivitelezés a klímának is árt

Ami a klíma szempontjából lehet probléma: a szigetelést követően a kültéri egység és a fal közötti távolság csökken, így a berendezés ventilátora nem tud elegendő levegőt áramoltatni. Ilyenkor a klíma hatásfoka jelentősen csökken, majd a berendezés meghibásodását is okozhatja, amely javítása tetemes összeggel növelheti a költségvetést.

Megoldás!

Mielőtt szigetelni kezdik a házat, kérje meg klímaszerelőjét, hogy helyezzen a szigetelés vastagságával megegyező távtartót a fal és a konzol közé. A legtökéletesebb megoldás azonban az, ha a szigetelés idejére klíma szakemberrel leszereltetik a kültéri berendezést, amely később, a szigetelési munkálatok befejezése után visszahelyezhető.

Fontos!

Ha tervezi házának utólagos szigetelését, de előtte szereltet klímát, jelezze a klímaszerelő csapatnak. Ilyenkor, ugyanis a rutinos és előre látó szakember ráhagy a csövekre és a vezetékekre, pont azért, hogy a szigetelést követően toldás nélkül is visszaszerelhető legyen a kültéri berendezés.

Milyen költségekkel jár a klímatelepítés?